Etniciteit

Alle allochtonen verdwijnen uit Amsterdam. Dat wil zeggen: de term wel, de personen niet. Vanaf vandaag heeft de gemeente het voortaan niet meer over allochtonen of autochtonen.
Zo bericht het NOS in februari 2013. De Gemeente Amsterdam gebruikt de termen niet meer in gemeentelijke communicatie en documenten.
Als het betekenisvol is om de geografische herkomst van Amsterdammers te benoemen, doen we dat voortaan naar Amerikaans voorbeeld. We spreken dan over: Surinaamse Amsterdammer, Marokkaanse Amsterdammer, Turkse Amsterdammer, Braziliaans Amsterdammer, en ga zo maar door.
Waarom heeft de Gemeente Amsterdam ervoor gekozen om de termen allochtoon en autochtoon niet meer te gebruiken en waarom zou een antropoloog het gebruik van deze termen bestuderen?
Omdat de indeling onhoudbaar is. Sommige mensen hebben één allochtone en één autochtone ouder en behoren tot beide groepen. Antropologen bestuderen dit omdat het laat zien hoe een samenleving uit meerdere groepen bestaat en zij op zoek zijn naar de beste indeling. Tip: Helaas, dit is niet juist. Probeer het nog eens. | |
Omdat de termen ervoor zorgen dat deze twee groepen tegenover elkaar komen te staan. Antropologen bestuderen dit omdat het laat zien dat mensen anderen uitsluiten om een duidelijker beeld te krijgen van zichzelf. | |
De Gemeente zag het nut er niet meer van in, omdat het verschil tussen allochtonen en autochtonen is verdwenen. Iedereen is namelijk inmiddels een Amsterdammer geworden. Antropologen bestuderen dit omdat het laat zien dat mensen veranderen. Tip: Helaas, dit is niet juist. Probeer het nog eens. |
Vraag 1
De term ‘allochtoon’ wordt in het publieke debat vaak tegenover ‘autochtoon’ gezet waardoor er in- en uitsluiting van verschillende mensen plaatsvindt. Het is onduidelijk wie wel en wie niet tot de categorie allochtoon of autochtoon zou behoren. Wordt de in Mexico geboren diplomatendochter bijvoorbeeld wel of niet als allochtoon gezien? En de Turkse bakker op de hoek? Iedereen geeft een eigen betekenis aan deze termen. Antropologen bestuderen hoe en waarom individuen of groepen groepsgrenzen afbakenen met behulp van dit soort termen.